Bezoek aan Staalbouw Barneveld
Inmiddels alweer in mijn vierde week aanbeland bij Construsoft, yes time flies when you’re having fun, was er een moment gepland om onze/mijn horizon te verbreden. Voor een aantal collega’s van Support en eentje van Marketing was er afgelopen vrijdagmiddag een bedrijfsbezoek ingepland bij Staalbouw Barneveld. Onder de bezielende leiding van reisleider Maic togen we met zijn zevenen geheel coronaproof richting Renswoude waar Staalbouw Barneveld is gevestigd – hoewel de naam anders doet vermoeden.
De kracht van Tekla Structures
Mijn roots liggen niet in de staalbouw, waardoor de rondleiding en uitleg van Jurgen Grotenhuis van evidente waarde waren voor mij. Op de tekenkamer kregen we aan aantal modellen te zien die vergeleken met de oefenopgaven om Tekla te leren, nog een stip op een verre horizon zijn. In ieder geval voor mij, maar het gaf wel een heel goed inzicht hoe er met Tekla gewerkt wordt en wat de kracht van Tekla is. Bijvoorbeeld de toepassing van het aangeven van fasen in het model om o.a. het logistiek proces, zowel in aanlevering van het productieproces alsmede op de bouwplaats te verbeteren. Naast het gebruiken van fases werd ook de efficiëntie van het gebruik van specifieke nummering duidelijk. Door een specifieke codering te gebruiken op posnummerniveau is het duidelijk voor de werknemers op de werkvloer welke vervolgstappen/routing in het productieproces moeten worden doorlopen.
Machine- versus handwerk
Op de werkvloer konden we met eigen ogen aanschouwen, voelen en ruiken hoe één en ander in zijn werk gaat en hoe het fabricageproces in elkaar steekt. De hal – waar tot wel 100 ton staal per week wordt verwerkt – lag vol met materiaal voor onder andere een kippenstal in Ivoorkust. Het was soms dan ook een kunst om je er goed een weg door te banen. Sommige machines op de werkvloer (boren, ponsen, zagen) worden met de geëxporteerde NC-bestanden uit Tekla aangestuurd, maar ook viel op hoeveel handwerk er nog steeds plaatsvindt. Bijvoorbeeld veel van het laswerk, maar ook het togen (buigen) van de liggers word met de “hand” en een touwtje gedaan.
Duidelijker beeld van de klant
Na een afsluitend gesprek met de calculator en een vrijdagmiddag-biertje stonden we weer buiten met aan onze voeten nog wat metaalsnippers als souvenir. Gezien de hoge staalprijs namen we waarschijnlijk een klein fortuin mee naar huis in onze schoenzolen. Met dit bezoek hebben we weer een stukje dieper gegraven in de wereld die Tekla Structures heet en krijgen we als Support steeds meer binding met de wereld van de klant, en de klant zelf natuurlijk.
Huub Meijer
Customer Support Engineer